Mijn 3 simpele stappen naar een gezonde leefstijl
Hi Nederland,
Onlangs zat ik weer eens te piekeren tijdens het doornemen van 1 van mijn workshops.
Het eerste wat in mij opkwam was: ‘Ik moet hier een blog over schrijven om jullie mijn inzichten te geven met een overlap naar de wetenschap, maar hoe?’
Ik kwam op het volgende:
- Mijn eigen ervaring;
- De 3 stappen naar een gezonde leefstijl.
Geen poespas of wondermiddel, gewoon de basics voor een gezonde leefstijl! Iets waar je wat aan hebt zonder moeilijk te doen.
Een slechte relatie met voeding
Ooit zat ik zo in de knoop met wat ik wilde bereiken qua doelen, dat ik totaal geen richting gaf aan de keuzes die ik maakte. Dit zorgde voor een conflict waarin ik moeite had met het maken van de juiste keuzes, iedereen maakt dit wel eens mee. Deze week eet ik Paleo, volgende week eet ik alleen koolhydraatarm en weer een andere week of dag eet ik alles wat los en vast zit, omdat ik geen resultaat zie. Dit kan het begin zijn van een negatieve relatie met je voeding.
Kenmerken daarvan zijn:
- Extreem bezig zijn met gezond eten;
- Getallen koppelen aan alles wat met eten te maken heeft, suiker/gewicht/calorieën;
- Alle dieetboeken afstruinen naar een oplossing voor jou;
- Sociale aangelegenheden ontwijken, om ongewenst eetgedrag te ontwijken;
- Compensatie gedrag. Na een vreetmoment bijvoorbeeld gaan trainen om die calorieën weer te verbranden.
De punten die ik hierboven benoem zijn een kleine greep uit de dingen die ik in de praktijk tegenkom en zelf ook ooit heb ervaren. Deze punten hebben allemaal 1 ding gemeen en dat is dat geen van deze punten je gelukkig zal maken.
Stap 1: Geef richting aan je doel
Ons lichaam is altijd op zoek naar enige vorm van balans, of dat nu op mentaal niveau is of op moleculair niveau. Dit gegeven noemen wij homeostase. Ben je dus in conflict met je doel of dat nu mentaal of lichamelijk is, dan zorgt dat voor stress. Dit wordt ook wel de allostatische belasting genoemd. Verander je mee om in balans te komen en pas je je aan dan kom je weer in je homeostase. Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat je lichaam zo ontregelt raakt, dat je jezelf uitput.
Ooit gaf ik dus geen richting aan mijn doel of stelde ik te grote doelen waardoor ik telkens weer faalde en in oude gewoonten terugviel. Dit zorgde overigens voor een grote vorm van controleverlies, wat zich dan weer uitte in stress en dat ik al mijn focus verloor. MEGA frustrerend! En zo geschiedde het dat ik ongelukkig was, ongeveer een kilo of 80 woog en geen energie meer had om ook maar iets uit te voeren.
Pas toen ik richting ging geven aan een gezonde leefstijl merkte ik verschil en dat was voor mij een al overwinning op zich.
Wat kunnen jullie hiervan leren?
- Stel duidelijk een doel op, bijvoorbeeld: Over 1 maand 5km kunnen hardlopen of 2kg lichter in 4 weken;
- Wees niet te kritisch op jezelf, geef jezelf de ruimte om te falen;
- Ga niet extreem bezig zijn met gezond eten. Eet bewust en maak gezonde keuzes;
- Zorg dat het een realistisch doel is. Ga geen onmogelijke doelen aan zoals 10kg in 4 weken;
- Maak het tijdsgebonden, stel een deadline voor wanneer je het wilt behalen.
Maak dus een duidelijke keuze in wat je wilt en maak een plannetje voor jezelf hoe je het tot uitvoering wil brengen.
In balans zijn betekent dat je enige ritme hebt in je dagelijkse bezigheden. Zoals eten op vaste tijden, het op tijd naar bed gaan en ongeveer 90 min p.w. iets van sport doen. Ik spreek uit ervaring, dat wanneer je ritme hebt in vaste tijden ontbijten, lunchen en dineren, je al flink op weg bent naar enige vorm van balans. Voeg daar een goede nachtrust aan toe en wat beweging en je kunt bijna stellen dat je een ZEN MEISTER bent ?. Dit draagt natuurlijk ontzettend bij in je algehele fitheid en gezonde relatie met voeding.
Stap 2: Zorg voor ritme
Wij weten dat wanneer je ritme hebt, zoals het sporten op bepaalde tijden en het eten van maaltijden op vaste tijden, je voor jezelf de volgende voordelen vrijmaakt:
- Meer energie;
- Creativiteit;
- Tijd.
Dit zijn alle drie geen wondertjes, echter ontstaan ze wel door ritme en planning. Je voelt je namelijk energiek als je tijd over hebt, en die tijd weer kunt uitgeven aan je doelen, wat weer creativiteit aanwakkert.
Stap 3: De energiebalans
Ongeacht jullie doel, wij zijn allemaal onderworpen aan 1 universele wet. Deze noemen wij de ‘energiebalans’ die bestaat uit hetgeen wat je binnenkrijgt (voeding, drank etc.) en wat je uitgeeft (metabolisme, beweging etc.). Dit betekent dat als je wilt aankomen je meer moet eten dan je uitgeeft. Wanneer je wilt afslanken dan moet je minder eten en als je gewicht wilt behouden moet je hetgeen kunnen volhouden wat je nu doet.
Dit is natuurlijk een stuk genuanceerder. Het liefst doe je dit duurzaam. Duurzaam eten betekent voor mij, dat ik weet wat ik binnenkrijg en wat voeding voor mij betekent. Daarnaast geef ik mijzelf de ruimte om te genieten van sociale momenten en voel ik mij niet schuldig als ik een lekkere snack eet of whatever. Want jezelf beperken omdat je een dieet volg, is het laatste wat ik wil. Hetgeen wat je wilt is namelijk iets kunnen volhouden wat bij je past, zo simpel is het.
Heb jij de energiebalans op orde? Dan is het tijd om te gaan kijken naar de verhoudingen van de macronutriënten waaronder vezels, koolhydraten, eiwitten en vetten. Lees hier wat macronutriënten zijn en wat de verhoudingen zijn die je het beste kunt aanhouden.
Een duurzame relatie met jezelf is dus veel meer dan gezond eten, want met gezond eten alleen kom je er niet. Wat ik jullie wil meegeven, is dat een gezonde relatie met eten eerder betekent dat je een gezonde relatie met jezelf hebt en door te werken aan de volgende punten creëer je de ruimte en balans die je nodig hebt om hetgeen waar jij je ogen op hebt gericht vol kunnen te houden:
- Zet jezelf op een voetstuk en geef richting aan je doel;
- Zorg voor dagritme;
- Pas de energiebalans toe in relatie met je doel.
Wil jij stappen maken en richting geven aan jouw doel, vraag vandaag hieronder nog een gratis coachingssessie aan.
Met sportieve groet,
Thiago
Hi Thiago,
Ik heb ook langere tijd last gehad van een slechte relatie met mijn voeding.
Gelukkig heb ik een doel voor mezelf gesteld en ben ik stapje voor stapje te werk gegaan om alles aan te pakken. Hierdoor ging ik veel beter op mijn voeding letten en daardoor kreeg ik op de lange termijn een beter resultaat.
Bedankt voor alle extra tips!
Groet,
Sonja Starink
Hi Sonja,
Helaas heb ik je antwoord over het hoofd gezien. Maar wat fijn dat je door stapje voor stapje te nemen zo je doelen heb kunnen behalen. Uiteindelijk is dat ook vaak wat werkt. Neem niet te grote stappen en neem er de tijd voor. Dat is een recept voor het hebben van succes.
Nog bedankt voor je reactie
mvg, Thiago
Heel erg fijn dat je deze informatie hebt willen delen! Ik heb hier veel aan! 🙂