Stop! Doe maar 1 ding tegelijk
Stop! Doe maar 1 ding tegelijk
Hey you,
Tof dat je de tijd neemt om mijn blog weer eens te lezen. Ik hoop dat je hem leest zonder te worden afgeleid.
Vandaag vraag ik aan jou of je de discipline hebt om taak voor taak te werk te gaan of van subdoel naar doel te werken?
De magie van het dit onbegrepen misterie schijnt namelijk de sleutel tot succes te zijn. Maar hoe word je iemand met voldoende zelfdiscipline? Of ben jij dit al?
Vandaag geef ik je namelijk een gouden tip!
Daarnaast is het hebben van zelfdiscipline niet afhankelijk van één ding, zelfdiscipline is namelijk multi contextueel!
Maar vandaag dan toch een tipje van de sluier! Ik vertel je hoe je door te stoppen met multitasken je zelfdiscipline vergroot! Dit doe ik op basis van mijn eigen ervaring in samenhang met de wetenschap die we tot onze beschikking hebben.
Multitasking is één van de facetten van zelfdiscipline waar het minste naar gekeken wordt. We hebben het tegenwoordig altijd over slaap goed, eet gezond en beweeg voldoende. Maar net zo belangrijk om gemotiveerd te blijven in welke tak van sport dan ook is:
“multitask niet”
Van jongs af aan heb ik discipline gehad om dingen verkeerd te doen zoals velen van ons. We schijnen daarvan te leren. Nu wil ik mijzelf niet speciaal maken door te zeggen dat het bij mij anders is geweest dan bij de rest, absoluut niet. Het kwartje viel bij mij gewoonweg wat later om het zo maar stellen . Hier een aantal voorbeelden die ik gedisciplineerd verkeerd deed, die een major impact hebben gehad op mijn leven:
- Te laat komen;
- Afspraken vergeten;
- Ergens aan beginnen en het niet afmaken.
Deze dingen waren zo verfijnt bij mij, dat het gewoonten werden. Men kon er vanuit gaan dat ik wel eens te laat kwam of een afspraak vergat of ergens aan begon en het niet afmaakte. Ik kreeg daarom al gauw de stempel ADHD op mijn hoofd geplakt.
“Stop en doe maar 1 ding tegelijk”
Eén van de redenen waarom het bij mij zo vaak misging en ik er ook geen grip op kreeg, was dat ik verdomd goed was in multitasken . Ik deed alles tegelijk en was continu bezig met wat er om me heen gebeurde tijdens het uitvoeren van een taak (multitasken).
Waarom multitasken, mij windeieren heeft doen leggen.
Ik heb altijd gedacht dat ik een uitzondering op de regel was. Volgens mijn eigen kennis kon ik meerdere dingen tegelijk echt waar! En dat kon ik ook, tot op zekere hoogte. Het was niet optimaal, maar ik deed het gewoon want ik wist niet beter.
Inmiddels weten we wel beter. Uit meerdere onderzoeken is gebleken, dat het gelijktijdig uitvoeren van twee doorlopende taken, wordt geassocieerd met een prestatieafname die verklaard kan worden binnen een kader voor capaciteitsverdeling.
Jouw capaciteitsverdeling bestaat uit de volgende punten:
- Perceptuele drempel
De perceptuele drempel is een meting van gevoeligheid in onze 5 zintuigen, dit betekent dat er een minimum aan waarneming moet zijn om van een stimuli te spreken.
- Visuele verwerkingssnelheid
Is een cognitief vermogen dat kan worden gedefinieerd als de tijd die het voor een persoon duurt om een mentale taak uit te voeren. Het is gerelateerd aan de snelheid waarmee een persoon kan begrijpen en reageren op de informatie die zij ontvangen, of het visueel (letters en cijfers), auditief (taal), of beweging is. Met andere woorden, verwerkingssnelheid is de tijd tussen het ontvangen en het reageren op een stimulus.
- Visuele kortetermijngeheugen (VSTM)
VSTM wordt gedefinieerd als het vermogen om een kleine hoeveelheid visuele informatie (letters, vormen, kleuren, etc.) gedurende korte tijd te onthouden. Dit type geheugen is onderdeel van ons korte-termijngeheugen (STM). De informatie die we onthouden met STM, kan ofwel verwerkt worden met het werkgeheugen, verdergaan om lange-termijn geheugente creëren, of het kan simpelweg worden vergeten.
Conclusie van het onderzoek wijst op het volgende:
“Ze wijzen op een afname van zowel de visuele verwerkingscapaciteit als de VSTM-opslagcapaciteit onder multitask omstandigheden, terwijl de perceptuele drempel niet werd beïnvloed door een gelijktijdige motortaak”
“Multitasken is dus de wolf in schaapskleren”
Voor je gevoel ben je dus goed bezig. echter het beinvloed de kwaliteit van je werk!
Dus daar stond ik dan denkende dat ik super efficiënt meerdere dingen op het zelfde moment aan het doen was. Ja ja niet dus….Die gave waarvan ik dacht Epic te presteren was mij eigenlijk zwaar aan het tegenwerken.
Pas jaren later toen ik de opleiding tot vitalteitscoach volgde, leerde ik dat multitasken eigenlijk helemaal geen gave is. Het is inefficiënt en geeft ruimte voor slechte gewoonten die vaak erin sluipen, aangezien ze weinig denkvermogen vereisen!
Probeer het zelf eens uit! Hieronder zien jullie een afbeelding. Probeer eens voor het gemak de tekst op te lezen die er staat, succes ermee!
En hoe ging het? Waarschijnlijk niet optimaal hé?
Ok, wat kunnen jullie leren van mijn ervaring?
- Dat Multitasking in geen enkele situatie jou tijd bespaart;
- Dat het je doelen in de weg kan staan;
- Dat het de kwaliteit van je werk beïnvloed.
Hoe heb ik met de kennis van nu mijn zelfdiscipline verbeterd?
Zelfdiscipline of wilskracht wordt in de wetenschap impulscontrole genoemd. Dit heb je nodig om dingen te doen of te laten! Eén van de randvoorwaarden hiervoor is dat je bewust bent van wat je wilt veranderen. Ik wilde graag mijn slechte gewoonten aanpakken waar ik het eerder over had:
- Te laat komen;
- Afspraken vergeten;
- Ergens aan beginnen en niet afmaken.
Voor mij betekende bewust worden dat ik moest stoppen met het uitvoeren van meerdere taken! Dit heeft me rust gebracht en gaf mij de mogelijkheid om situaties te analyseren en daardoor mijn gewoonten te veranderen.
Dit heb ik heel simpel aangeleerd met een lijstje “een gewoonteschema”. Dit soort lijstjes werken perfect om gewoonten in kaart te brengen of het nu gaat om teveel snoepen of te laat komen of processen die op je werk verkeerd verlopen. We weten nu eenmaal dat diepgewortelde gewoonten weinig denkwerk vergen en bovendien verlopen ze normaliter geautomatiseerd. Dit maakt ze ook lastig te voorspellen. Dus nog geen man over boord je moet er alleen wel actief mee aan de slag als je iets wilt veranderen. Merk jij op dit moment dat je prestatie beinvloed wordt door multitasking of heb je na het lezen van mijn blog vragen over het onderwerp vraag dan een vrijblijvend gesprek aan en wie weet kan ik je een zetje in de juiste richting geven!
Wil je op de hoogte blijven van mijn interessante nieuwtjes meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!
Met een positieve groet, Thiago